Menú

Història

INICI

L'any 1981, en un moment en el que la música d'arrel i tradicional s'està fent el seu lloc, i degut a l'interès per aquestaa música, entre la ciutadania, la comissió de recerca i promoció de la cultura popular, organitzadora de la Festa Major, decideix organitzar una sèrie de concertsn en el marc de la Festa, d'on sorgeix el FIMPT a Vilanova i la Geltrú. Pocs anys després, aquesta iniciativa es desvincula de la Festa Major, agafa caràcter propi, i passa a ser una de les activitats culturals més importants de l'estiu vilanoví. 

El FIMPT neix com una iniciativa avançada al seu temps i pionera. Trenca fronteres per la recuperació i normalització de la música popular tradicional a Catalunya, i n'és clau per la seva difusió, oferint i donant a conèixer músiques, sons, instruments i cultures d'arreu del món. El festival, esdevé un referent al nostre país i també en l'àmbit dels festivals d'arreu d'Europa. 

El FIMPT és el festival de música popular tradicional, world music o música folk, de caràcter internacional més veterà de Catalunya i de tot l'estat espanyol; i un dels més antics a nivell europeu. El FIMPT ha jugat un paper transcendental posant la nostra música tradicional en contacte amb les del seu entorn, donant a conèixer la riquesa de la musica tradicional d'arreu, llavors absolutament desconeguda, i aconseguint crear un públic cada vegada més nombrés i fidel a aquests tipus de música d'arrel. 

Els anys 80 i 90 són, sens dubte, els anys de major esplendor del festival, a tots nivells, adaptant-se a cada moment, encara avui, es manté viu i es troba celebrant la 40ena edició.  


 

INICI

EVOLUCIÓ

Desprès de 30 edicions, es contempla com el panorama de la música tradicional i popular a Catalunya ha canviat molt. La música tradicional és present no només en l'àmbit festiu i ritual, sinó també en nombroses programacions estables. Han aparegut i crescut festivals, trobades, artistes, formacions, escoles, i tota mena d'iniciatives al voltant de la música i la cultura d'arrel tradicional. En aquests context, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, com a organitzador del FIMPT, fa un exercici de redefinició i redimensió, d'acord també amb les circumstancies econòmiques d'aquest moment.

Partint d'una clara voluntat de mantenir la marca FIMPT com a una de les activitats culturals importants a la ciutat, es redimenciona el festival i es defineix un un projecte estretament vinculat a tot allò que conforma el sector de la música popular tradicional de l'àmbit cultural català: intèrprets, creadors, promotors, entitats, escoles, grups i formacions de tota mena. Un sector que es troba en plena efervescència, ple d'idees, de nous músics i companyies, de propostes artístiques i de cooperació nacional i internacional, etc.  El FIMPT es proposa actuar amb la màxima complicitat amb tot aquest sector, per al qual s'ha de ser una eina de suport i promoció. Hi ha la voluntat de tornar a ser una finestra oberta al món i una eina útil i reconeguda per la música i els músics tradicionals catalans i internacionals, retornant així, en certa manera, als orígens que el van fer néixer.

És en aquest moment es proposa treballar conjuntament amb una comissió de programació, es marquen unes línies artístiques i es dissenya un esquema, més o menys estable, per aquest FIMPT nou. És en aquest moment, que l'any 2012 es trasllada el FIMPT als mesos de tardor, ubicant gran part de la programació en espais tancats i equipaments culturals de la ciutat.

EVOLUCIÓ

ACTUALITAT

L'any 2017, es torna a ubicar el festival en unes dates més estiuenque. En aquesta època es mantenen alguns dels espais de les edicions anteriors, com és el Teatre Principal, el Castell de la Geltrú i la Plaça dela Vila, però s'incorpora com espai central del festival la Plaça del Port, un espai totalment remodelat a la ciutat i emblemàtic per la seva connexió amb la Mar i la Cultura Mediterrània que ens configura com a ciutat, com a poble i també com a festival.

El FIMPT segueix tenint un compromís amb la qualitat, mostrant propostes de llarga trajectòria, consolidades i conegudes pel gran públic, oferint també un espai de suport a la creació, com és la FIMPTeca, també propostes més innovadors, formacions de casa nostra, però amb una important influència i ressò fora, i d'altres vingudes de fora; però totes elles amb un denominador comú: normalitzar, posicionar, fusionar i actualitzar la música tradicional i d'arrel. 

Aquest any 2021, ens retrobem per CELEBRAR EL 40È FIMPT!

ACTUALITAT
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord